Fönsterguiden

Det kan kännas som en väldig förvirrande värld att kliva ut i när det är dags att välja vilken typ av hängning du vill ha på dina fönster. Fönstermästarna pratar oftast om dessa begrepp som om de vore självklara medan det är rena rama hjärngymnastiken att lyssna på för den oinsatte. Vi tänkte därför reda ut skillnaden mellan alla dessa facktermer åt dig, så slipper du fråga.

Höger eller vänsterhängda fönster
Man utgår alltid från vart gångjärnen sitter när man pratar åt vilket håll ett fönster är hängt. Och hur man placerar gångjärnen är också avgörande för åt vilket håll man sedan öppnar fönstret. När det gäller fönster som öppnas utåt så avgör man det från utsidan, och vice versa för de fönster man öppnar inåt.

Inåtgående fönster
Det är kort och gott ett fönster som du öppnar inåt.

Utåtgående fönster
Detta är då istället ett fönster som öppnas utåt.

Sidohängda
Det är alla fönster som har gångjärnen antingen till höger eller vänster, alltså ett samlingsbegrepp för såväl höger- som vänsterhängda fönster.

Bottenhängt
Detta fönster öppnas istället genom att ett handtag är fäst i övre kant på fönstret, och att man då öppnar det ovanifrån och inåt. Det är vanligt använt i exempelvis källare.  

Topphängt
Ett topphängt fönster öppnar du genom antingen dra det inåt eller utåt. Här sitter alltså gångjärnen i toppen av fönstret så det är mer som att du ”viker” in eller ut fönstret. Öppningen blir i nederkanten.

Vridfönster
Ett vridfönster är i regel ett topphängt fönster men som kan vändas runt sin vågräta axel, vilket gör att du kan tvätta dem även inifrån. Lämpar sig särskilt för ovanvåningen där det kanske kan vara krångligt att nå det yttre glaset annars, när det är dags för fönstertvätt.

Fasta fönster
Ett fast fönster är integrerat i karmen och går alltså inte att öppna överhuvudtaget.

Dreh-kipp
Detta märkliga ord kommer från tyskan och betyder dra (dreh) och tippa (kipp). Detta fönster har alltså två öppningar som gör att du både kan öppna fönstret från ovankant, eller som ett sidohängt fönster.

 

Back to Top