Frågor och svar

Jag har ett par gamla sekelskiftesfönster. Borde jag ersätta dessa med nya?
Det här handlar egentligen och smak och tycke i första hand, där många skulle skrika rakt ut om du ens ställde frågan. Eftersom dessa fönster inte längre tillverkas på samma sätt så går de inte att ersätta, och får därmed ett visst antikvärde på marknaden. Dessutom lyfter de också husets estetiska helhet vilket i sig kan ge ett ökat värde på marknaden, medan de däremot kanske inte fungerar fullt lika isolerande och energisnålt som ett par nya fönster gör. Men till syvende och sist så handlar det om smak och tycke.

Hur viktigt är det med låga u-värden?
Eftersom lågt u-värde signalera att du har ett fönster som är bra på att behålla värmen inomhus så är det absolut en viktig faktor att se till om man vill tänka ekonomisk och miljövänligt. Måttet i sig handlar om hur mycket värme som fönstret släpper ut, och desto mindre värmeförlust, desto lägre uppvärmningskostnader får du.

Vad betyder P-märkning på fönster?
P-märkningen är en kvalitetsstämpel som säger att fönstret uppfyller de krav som finns kring luft- och regntäthet, säkerhet mot vind, värmeisolering, upprepad öppning och stängning samt manövrerbarhet. Det är enligt SP/SITACs certifieringsregel 020 för fönster i trä eller trä/metall.

Vad är bäst, 2-glas eller 3-glas?
3-glasfönster ska normalt isolera bättre än 2-glas, men samtidigt så kan ett modernt 3-glasfönster ge bättre isolering än en 5 år gammalt 3-glasfönster. Ett 3-glasfönster är främst ett bra val för dig som har problem med buller eller som bor i Norra delarna av Sverige, där det är kyligare om vintrarna. I södra Sverige har du sällan samma behov av 3-glasfönster.
Ska man välja trä eller plast?
Vilket val av material du gör beror på vad du är ute efter. Både trä och plast har olika fördelar, men också olika nackdelar – så det handlar om att hitta det som passar just din situation bäst här. Ett träfönster ses oftast som klassiskt vackert på ett sätt som ett plastfönster inte gör, samtidigt som det kräver en del underhåll. Plastfönster i sin tur är istället underhållsfria, men kan inte riktigt komma upp i den estetik som träfönster gör. Ett annat alternativ är att välja aluminumbeklädda träfönster, för att få till lite mer underhållsfria varianter.


Barnsäkra fönster – finns det?

Absolut! Med barnsäkerhet finns det ett par olika aspekter däremot, och det gäller främst öppningsbarheten och glaset i fönstret. Du kan antingen välja fasta fönster till barnrummet på ovanvåningen, som inte går att öppna alls – eller välja fönster med barnsäkra lås. När det gäller val av glas så är rekommendationen att välja det som man kallar för personsäkert glas till låga fönster, eller balkongdörrar med fönster som hamnar 50 cm från golvet eller närmare. Det är ett glas som blir till splitter om det går sönder, vilket tar bort risken för farliga glasskärvor.

Vilka fönster ska man välja om man bor vid en motorväg?

Om du bor vid motorvägen så behöver du med största sannolikhet ett par fönster som håller bullret utanför, och som ger dig en lugn och skön inomhusmiljö. Till att börja med skulle vi rekommendera 3-glasfönster som reducerar buller mer än 2-glas, men det kan också vara ett alternativ att välja fasta fönster ut mot motorvägen, samt se efter möjligheten till extra ljudisolering i glaset.

 

 

Back to Top