Vad kostar det?

Priset för att byta fönster beror naturligtvis på ett flertal olika parametrar som kan variera i hög grad. Det går därför inte att ge en generell prisuppgift även om det finns större spann som man kan kika på. Inget hushåll är det andra likt, och förutom det så finns det också en rad med andra saker som påverkar prislappen.

fonster-ett

Val av fönster
Först och främst ska du välja fönster, och redan här kan man tänka sig att ett nytt fönster kan kosta allt mellan 700 kr till 10.000 kr per enhet, beroende på om du ska ha 2-glas eller 3-glas, vilket material du väljer (trä, plast eller aluminium), samt om du köper ditt fönster från bygghandeln eller mer specialiserade återförsäljare. Utöver det så kan det också variera avsevärt beroende på färgvalen du önskar på dina fönster, där mer ovanliga färger kan kräva särskild hantering i fabriken och därför också generera en högre slutkostnad.

Tillval
Om du har valt ett fönster så är det fortfarande en hel del tillval att ta ställning till. Ska du ha spröjs eller inte? Hur många luftenheter har du tänkt dig i ditt fönster? Ska dom vara stängda eller öppningsbara? Ska du ha en integrerad ventilation i karmen, särskilda bullerdämpande funktioner eller särskilt UV-skydd i glaset? Som du ser finns det otaligt med val att göra för ditt fönster, och beroende på var ditt hus är placerat, vilka väder och vindpåslag det utsätts för och annat så kan det vara bra att verkligen tänka efter vilka tillval du kan tänkas behöva. Kom ihåg att dina fönster ska sitta länge, och det är inte värt att snåla in för mycket på sådant som du senare kan upptäcka att det verkligen hade behövts.

Endast glas eller ett komplett fönsterbyte
En annan viktig aspekt är om du har tänkt att göra ett komplett fönsterbyte av både glas, karm och båge eller om du endast ska byta ut dina glaskassetter? Av uppenbara skäl så är det förstnämnda betydligt dyrare, men ger också en avsevärt större skillnad för hela inomhusklimatet, ventilationen och värmekostnaderna för hushållet.

Renovering eller byte av fönster
Är planen att byta dina fönster helt, eller har du kanske ett par gamla vackra fönster som du vill behålla – men som kräver en professionell renovering? Att renovera fönster är billigare, utan att för den delen skull vara ett superbilligt alternativt. Du kan nog ändå kalkylera på att en renovering av en enhet, om du ska anlita ett proffs, landar på mellan 1000 kr – 5000 kr per enhet, beroende på storlek och skick på det fönster som det gäller.

Mått på enheterna
För att kunna få fram en rättvis offert är det självklart också viktigt att veta måtten på de enheter som det gäller. Rör det sig om mindre kvadratiska toalettfönster eller större panoramavarianter? Fönster i standardmått finns ofta att få tag i till billigare priser, medan de unika måtten ofta behövs beställas individuellt och kräver därför också mer manuell handpåläggning hos fönstertillverkarna, vilket brukar resultera i en högre kostnad.

Val av hantverkare
Vad de olika hantverkarna tar för pris för arbetet kan naturligtvis också skilja sig, så se till att du tar in offerter från olika hantverkare, så att du kan jämföra priser och ta ett bra och medvetet val. Glöm inte bort att kontrollera hantverkarnas företag så att du inte råkar ut för några svartbyggen som kan resultera i katastrof.

 

 

Back to Top