Glasguiden

Förutom att välja rätt fönster så behöver du också ha koll på vilka valmöjligheter som finns gällande glaset som ska in i fönstret. Här har vi samlat ihop de viktigaste sakerna att tänka på när det är dags att byta ut dina fönster där hemma. Val av glas kan göra stor skillnad för slutresultatet och helheten, så våga vara noggrann och kräsen.

glaskross

Råglas
Ett glas som inte släpper igenom någon insyn, vilket fungerar bra för exempelvis badrum där man vill ha insynsskydd.

Härdat glas
Det som man även kallar personsäkert glas, eftersom det inte efterlämnat några vassa kanter om rutan går sönder.

Laminerat glas
Det är när man limmar ihop två stycken glasskivor med en folie emellan. Om glaset skulle råka ut för en olycka och gå sönder så sitter glasbitarna kvar, och man kan inte skära sig på dessa. Det har en inbrottssäker i och med att glasskivorna sitter kvar också.

Lågemissionsglas
Det är en glasruta som minskar värmeförlusten genom att glaset har en tunn och genomskinlig beläggning som tillåter en kortvågig solvärme att stråla in, men hindrar samtidigt den långvågiga rumsvärmen från att strömma ut.

Gasfyllning i isolerruta
Här ersätter man luften som är mellan glasen med en gas som har en extraisolerande funktion, något som särskilt är bra för att dämpa buller och hålla fastigheten isolerad.

VK
En förkortning på varmkant, där man bytt ut distansen i isolerrutan från stål till en ännu mer isolerande distans – som ger en ännu bättre isolerande effekt.

Välj glas efter behov och våga variera runt om i hushållet också. Kanske är härdat glas ett bra alternativ för dig som vill ha det barnsäkert, medan du som bor högt upp i de norra delarna av landet kanske borde fokusera på gasfyllning i isolerruta och varm kant, för att stänga kylan ute.

Back to Top